Home > Verhalen > De natuur is een sterke heler

De natuur is een sterke heler

De natuur is een sterke heler

Een kwartier wandelen in de natuur verlaagt het stressniveau. Mensen kunnen er, in onze drukke samenleving, hun rust terugvinden. Lennard Duijvestijn werkt bij IVN op het thema natuur en gezondheid en zet zich in om kwetsbare groepen toegang tot natuur te bieden. IVN richt zich daarbij op de gezonde kant van mensen, volgens het idee van ‘positieve gezondheid’.

IVN gelooft dat mens en natuur onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Lennard ziet natuur dan ook als belangrijke gezondheidsondersteuner. “Het gaat niet alleen om wandelen, het kijken naar de natuur of het ervaren van het landschap, maar ook om sociale relaties,” legt hij uit. “Doordat mensen aan de slag gaan, meewerken en ergens onderdeel van uitmaken ontwikkelen ze een gevoel van trots en verbondenheid.” Waar dat kan is landgoed en proeftuin Roggebotstaete.

De kracht van de natuur

Het 52 hectare tellende landgoed is wild begroeid en heeft een weidse horizon. Er is een oerakker, een bijen- en vlinderweide en een moestuin. Naast Drentse heideschapen, bijen en vlinders wonen er ook bosvarkens en Brandrode runderen. Lennard is al vele jaren actief op Rogebotstaete. De kracht van de natuur ervaart Lennard er al regelmatig. “We hebben hier gezien dat de natuur kan helpen bij het verwerken van verlies en rouw; we zien jongens in de dagbesteding die plotseling een reden hebben gevonden om ‘s ochtends hun bed uit te komen. En zelf heb ik het ook ervaren toen ik zeven jaar geleden het bedrijfsleven achter me liet en na een motorongeluk op Roggebotstaete weer de zin van het leven terugvond,” vertelt Lennard.

Begeleiding nodig

“In de natuur zijn, is belangrijk,” weet Lennard uit al deze ervaringen. “Maar het is nog geen behandeling. Daarvoor is begeleiding nodig en dat wordt mogelijk vanuit IVN. We zoeken naar de juiste ondersteuning.” Mensen weten Roggebotstaete al te vinden voor loopbaanbegeleiding of re-integratie.

Vlaggenschip in flevoland

Mijn werk voor IVN en Roggebotstaete komen samen in positieve gezondheid.” zegt Lennard. Bij IVN is de ambitie het vergroenen van de zorg en op Roggebotstaete gebeurt dit voorzichtig aan al. Deze plek kan volgens hem uitgroeien tot een icoonlocatie: het eerste vlaggenschip van IVN’s positieve gezondheid in Flevoland.

 

Foto: Roggebotstaete
Dit verhaal is gepubliceerd op de website WEL in Flevoland

Wil je meer weten?
Neem direct contact op
© 2024 Danieke van Baal